Rustdag
Door: Greet Luursema en Harry Fransen
Blijf op de hoogte en volg Greet Luursema en Harry Fransen
01 Februari 2012 | Nieuw Zeeland, Wanaka
Om 10.15 uur om pad voor een trainingsloopje. Eerst de route naar de gletsjer toe (in nevelen gehuld) om de start van de Wombat Walk te vinden. Al weer een mooi stukje regenwoud en het doel van het stukje klimmen was een meertje. We arriveerden met regen. Het deed me vooral denken aan de freulevijver bij Bakkeveen. Beetje sprookjesachtig. Geschikt voor een elf, een kabouter en misschien een zeldzame wasbeer?
Op de terugweg zagen we twee 60-plussers op Gazelle-fietsen. Tijd voor een praatje. Ze waren op pad met Cycletours. Wij hadden deze reis gezien en waren tot de conclusie gekomen dat NZ minder geschikt is voor fietsen en ook vonden wij de reis te pittig qua afstanden.
Harry had van onze trainingsmaat Cor van Groningen Atletiek gehoord dat een vriend van hem een fietsreis zou begeleiden in NZ. Een en een is twee en even later zaten we in de koffieshop te praten met de Thesingse Rozemarijn, de partner van Ad, de reisbegeleider. De verbinding in het echt is, dat Rozemarijn een collega van Cor is.
Hierna douchen, de was doen en toen tijd voor een zeer gevulde lunch (pasty, spreek niet uit als peestie) van de lokale bakery. Al weer een leuk bezoekerscentrum bezocht en de Canavan Knob Walk gewandeld in de regen. Korte klim naar uitzichtpunt met veel nevels en zicht op de Abel Tasmanzee. In de stromende regen naar de beroemde Glacier Hot Pools op 8 minuten van onze echte jeugdherberg van de YHA (de eerste en enige van deze reis). Genoten van baden van 36, 38 en 40 graden en van het praatje met de rondreizende jongen uit de buurt van Breda. Hij kampeerde in een niet(!)-waterdicht tentje.
Franz Josef I van Oostenrijk en Hongarije is de keizer naar wie de Duitse geoloog Von Haast (Jane B.) deze gletsjer heeft genoemd. De Maori-naam is Ka Roimata o Hinehukatere,wat betekent ‘De tranen van het lawinemeisje’. Het meisje dat dol op trekkings in de bergen was, haalde haar vriendje over om mee te gaan. Dat liep niet goed af. Vandaar. De Haastpas die we morgen nemen is genoemd naar Von Haast.
Morgen naar Lake Wanaka voor één nacht. Hopelijk droger weer. De kans is groot, want in Franz Josef valt twee keer zo veel regen als op bijna enige andere plaats in NZ.
Greetings Greet
01 Februari 2012 - 07:09
Fokke:
Nou Greet, hier geen rustdag. Gevoelstemperatuur was vanmorgen -15,2 C in Groningen! Nu weer lekker binnen aan't werk. Groeten, Fokke -
01 Februari 2012 - 08:52
Andrea:
Hoi luidjes,
ben net klaar met het doorlezen van geloof wel 10 verslagen. Tja, even op vakantie en ik loop achter. Mijn vakantie was heel leuk maar niet zo afwisselend als die van jullie. Ach, je neemt een keer een andere piste, afdalingsgraad, skigebied maar het blijft skiën :O).
Ontzettend leuk al die foto's bij de verhalen. Veel plezier nog!