Geen rook zonder ... Tierra del Fuego
Door: Greet/Harry
Blijf op de hoogte en volg Greet Luursema en Harry Fransen
04 December 2010 | Argentinië, Ushuaia
Vuurland, ofwel Tierra del Fuego, is niet wat je noemt een klein eiland; na de ferry eerst over een kilometerslange holder-de-bolder steenslag weg tot aan de grens en van daaruit was het nog ruim 300km. tot aan Ushuaia. De vergelijking met bijvoorbeeld Terschelling gaat dus helemaal mank! Het traject over het eiland was eentonig, onder andere langs Rio Grande, een stad met een echt verschrikkelijke uitstraling. Voordeel vandaag was dat de ferry wel normaal voer. Zoals altijd wel een zeer harde Patagonische westenwind, maar het komt regelmatig voor, dat de wind nog harder waait en er daardoor geen ferry kan varen. De oversteek over het smalste deel van de Straat is de enige plaats waar dit kan, dus bij te harde wind is er maar 1 mogelijkheid: wachten tot de wind tot aanvaardbare sterkte afneemt.
De lucht trok in de loop van de dag ook steeds verder dicht en dat maakte het beeld van Tierra de Fuego er ook niet mooier op. Overigens was er toen Magelhaen Vuurland ontdekte helemaal geen sprake van Vuurland. Magelhaen zag alleen rook en hij noemde het dan ook Tierra del Humo, het land van de rook. De vorst Karel V besliste echter dat er geen rook kon zijn zonder vuur en dat het eiland dus Vuurland, ofwel Tierra del Fuego moest heten.
Hoe het ook heten mag, vanavond heerlijk gegeten in Ushuaia, de stad waar het in deze periode pas na 22.00u. donker wordt. Morgen gaan we in de omgeving verdere verkenningen uitvoeren met een tocht over het Beaglekanaal en misschien ’s middags vliegen over het gebied. Het moet dan wel wat beter weer worden, want alleen wat boven de wolken rondvliegen heeft niet zoveel zin. Zien we dus morgen wel (het weer kan hier heel snel omslaan; vanavond in de stad windstil en nu hoor ik de wind alweer …. oh ja, het bekende verhaal). De stadjes waar we de afgelopen dagen zijn geweest zijn al volledig in kerstsfeer, in ieder geval in de etalages en met nogal wat kunststof kerstmannen voor de winkeldeuren.
Nog even terug naar gisteren. Een deel van de groep, waaronder wij, overnachtte in Punta Arenas in een afzonderlijk hotel, het Chalet Chapital. Het hotel is gehuisvest in een van de vele nog resterende gebouwen in koloniale stijl uit de tijd van de bloei van de wolhandel (rond 1900). Dit pand was van een van de grootste ondernemingen op dit gebied, Menendez en Braun. Gezien de afmeting van onze kamer lagen wij op de afdeling lamswol: klein dus en in 3 stappen was je de hele kamer wel door. Maar goed, het belangrijkste is dat je er slaapt en dat is wat ik hier ook nu ga doen, want inmiddels is het hier ook zaterdag geworden.
Adios,
Harry
04 December 2010 - 06:12
Fokke:
Dag greet en harry, mooi landschap, doet me aan IJsland denken. Misschien wel zelfde breedtegraad alleen dan aan de andere kant.
Hier met de laatste voorbereidingen bezig. Ik wil je alvast van harte feliciteren! Dat kan nu ook wel, want bij jullie is het al snel 5 dec. Groeten Fokke -
04 December 2010 - 13:41
Jane Heyden:
hallo Greet en Harry, steeds vol be- en verwondering jullie verslagen gelezen. Hoe gaan jullie alle opgedane indrukken straks thuis verwerken? Een steeds terugkerend verschijnsel in jullie verhalen is de WIND. Onwillekeurig komt bij mij dan het prachtige nummer van David Bowie "wild is the wind" in gedachten.
Greet, ik zit nu te zwoegen op mijn gedichten voor morgen. Ik weet niet of ik morgen er aan toe kom om je te feliciteren. Daarom voor de zekerheid:
alvast VAN HARTE GEFELICITEERD met je verjaardag !
groet, Jane -
04 December 2010 - 19:26
Fredus:
gelukwensen, greet! -
04 December 2010 - 22:31
Astrid:
Nog een klein half uurtje dan ben je hier jarig. Voor jou duurt het daar nog een aantal uurtjes. Maar Harry kennende denkt hij ook vast aan je verjaardag op Nederlandse tijd.
Ik vroeg om foto's, en ik kreeg foto's!
Wauh, wat gaaf! Ben erg onder de indruk! De pinguinserie heeft een aantal topfoto's en ook de prachtig blauwe meertjes zijn schitterend
Gletsjers kennen we al een beetje maar het blijft prachtig!
Leuke foto ook van jullie samen!
Hele fijne verjaardag daar, zo heel ver weg! Wij hebben natuurlijk pakjesavond!
Groeten van ons alle 4