In het Beaglekanaal
Door: Greet/Harry
Blijf op de hoogte en volg Greet Luursema en Harry Fransen
04 December 2010 | Argentinië, Ushuaia
Vandaag nog ietsje zuidelijker geweest dan in Ushuaia. Vanochtend, of eigenlijk vannacht, flink wat regen, maar voordat we op pad gingen was het droog en zelfs was al een enkele zonnestraal gesignaleerd. Naar de puerto en op een bootje geschikt voor 30 personen het Beaglekanaal op. Die 30 kwam mooi uit: onze hele groep van 26, onze gids Nicoliene en de bemanning bestaande uit de gids Daniella, kapitein Ricardo en bemanningslid Santiago telde tot exact het maximum van 30 op. Eerst in zuidoostelijke richting gingen we bij de zeeleeuwen en aalscholvers langs. In grote getale lagen zij aan de voet van de rots (de zeeleeuwen) of zaten er bovenop (de aalscholvers). Bij de aalscholvers was er een vrijwel permanente aanvoer van verse vis te zien; enkele van de binnenkomende troepen maakten er geen punt om een onsje meer mee te nemen. De trek bij de jongen zal ook wel groot geweest zijn.
Na de vuurtoren – op 15 km. varen – gerond te hebben bleek het de hoogste tijd voor koffie te zijn. Varen in westelijke richting is echter altijd varen tegen de stroom in en dat betekende dat de boot flink op en neer ging. Koffie inschenken - en natuurlijk drinken – is dan een groot avontuur (gaat ie goed, of gaat ie niet goed?), maar wonderwel was er geen sprake van rondvliegende koffie. De risico’s van rondvliegend vocht bleken buiten veel groter en dat ondervond Gerard. Een golf was genoeg om hem een complete koude zoutwaterdouchebeurt te bezorgen. Ondertussen nog even op een klein eilandje aan wal geweest en daar wat van de bijzondere flora gezien die daar in bijna het jaar door winterse omstandigheden moet zien te overleven. Logisch dat het niet van die snelle groeiers zijn. Er was een struik bij die van afstand op mos lijkt – en ook aanvoelt alsof het mos op steen is – die 1 millimeter per jaar groeit. Met de omvang die deze struiken hadden kan het best zijn, dat zij Darwin op de Beagle nog langs hebben zien varen. Vanaf dit eilandje was ook een prachtig zicht op de besneeuwde bergen vlak achter Ushuaia en aan de andere kant van het kanaal op weer een stuk Chili. En zou je eerst oost en later zuidelijk gaan dan is het nog maar 1.000 km tot aan de uitlopers van Antarctica!
Adios,
Harry
05 December 2010 - 11:02
Peter & Andrea:
Bij 'fin del mundo' je verjaardag vieren... Prachtig! Greet, van harte gefeliciteerd! -
05 December 2010 - 11:48
Geke:
Heel bijzonder om jullie verslagen te lezen. Wat een indrukwekkende reis is dit.
Veel plezier.
Greet, vandaag verjaar je en daarom 'muchas felicidades en tu cumpleanos'. -
05 December 2010 - 13:32
Anja:
Greet
Gefeliciteerd met je verjaardag! En nog heel veel plezier op jullie reis. Fantastische verhalen en foto's! Zijn net terug van een weekje Egypte vol cultuur en zon. Helaas niet veel wifi mogelijkheden..
Groetjes Anja -
05 December 2010 - 14:01
Marloes:
Van harte gefeliciteerd Greet. Geniet van je verjaardag op deze bijzondere locatie! -
05 December 2010 - 14:08
Jane:
In mijn dromen reis ik met jullie mee.
Greet, dit jaar kun je genieten van een wel heel bijzondere verjaardag. Van harte gefeliciteerd en wat heerlijk, dat deze 4 uur langer duurt dan normaal, daar zou Sinterklaas jaloers op kunnen zijn. Sinterklaas en de Pieterbazen hebben het dit jaar niet gemakkelijk, vanwege de barre omstandigheden. Ik hoop maar dat de oude man niet van zijn paard valt.
05 December 2010 - 16:15
Cor En Agnes:
Greet, van harte gefeliciteerd met je verjaardag, die duurt lekker lang dit jaar begrijp ik van Harry!
Wij lezen de verslagen met veel belangstelling ne we zien op de foto dat jullie bij het einde van de wereld staan. Ooit stonden wij (dichter bij huis) bij Lands End, ofwel het einde van alle land, maar het einde van de wereld dat is pas wat! Uiteindelijk is alles rond, de aarde - de klok (- en meer) en alles komt dus weer bij het begin terug, ook el fin del mundo - je zal het meemaken! -
05 December 2010 - 18:35
Theo En Judy:
Greet, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Geniet ervan en natuurlijk nog heel veel plezier. Groeten van Theo en Judy