Verwondering - Reisverslag uit El Calafate, Argentinië van Greet Luursema en Harry Fransen - WaarBenJij.nu Verwondering - Reisverslag uit El Calafate, Argentinië van Greet Luursema en Harry Fransen - WaarBenJij.nu

Verwondering

Door: Greet/Harry

Blijf op de hoogte en volg Greet Luursema en Harry Fransen

27 November 2010 | Argentinië, El Calafate

Het is zonnig en het raam staat open. Het is ca. 17 graden en de wind waait aardig. Het uitzicht is jaw lowering (adembenemend) zoals Engelsen dat schrijven. De Andes met besneeuwde toppen in de verte en het turkoois gekleurde Lago Argentina met het topje van een ijsberg vlakbij. De ijsberg is geen mooi verhaal. Deze is namelijk het gevolg van het steeds verder afbrokkelen van de nabije gletsjers. De Upsalagletsjer en de Onelligletsjer zijn niet meer voor boten toegankelijk vanwege de ijsbergen.

Waarom verwondering? Na eergisteren is ook voor ons alles echt nieuw. De eerste 6 dagen waren geweldig en voor een flink deel ook nieuw, maar de verwondering treedt op bij een eerste keer. Daarom is het ook zo leuk om nieuwe dingen te ondernemen. Gisteren de verwondering over de lange, eindeloze, rechte weg door niemandsland dat toch het bezit is van mensen. En dieren. De guanaco’s trekken zich niets aan van de hekken. Ze springen er gewoon over heen. Dat moeten ze soms wel met de dood bekopen. Vandaag gold onze verwondering vooral het naderen van de Andes, die plotseling uit het landschap opdoemen. We zaten toen nog op 200 meter hoogte en de toppen van de Andes zijn meer dan 3000m. Voor mij heeft de Andes iets magisch. Ik ken de naam uit de boekjes van Kapitein Rob, die ik in mijn jeugd heb gelezen. Kapitein Rob van Terschelling (zo dichtbij) verhalend van avonturen en condors in het verre Zuid-Amerika.

Onderweg al een paar keer de monumentjes van Gauchito Gìl gefotografeerd. Deze kleine cowboy was een soort Robin Hood die ook nog beschikte over helende gaven. Hij wordt vooral vereerd door chauffeurs Maar je komt hem overal in Argentinië tegen. Langs de weg staan een soort rode hondenhokjes met daarin vaak een beeld van de gauchito. De offers bestaan uit geld, sigaretten, volle en lege flessen. Een stukje Argentijnse cultuur.

Vandaag 3 fietsers onderweg gezien. Hier in de buurt is het misschien nog best aardig. Voor de rest van de 1.400 km die we per bus hebben afgelegd, lijkt het me een crime. De wegen zijn smal en voorzien van een smalle gravelstrook en de wegen zijn bedoeld voor langeafstandsverkeer. Je bent dagen onderweg in een nauwelijks wisselend landschap en de wind is hard en soms tegen.

Morgen gaan op een stukje wandelen op de Petito Morenogletsjer. De enige van 46 gletsjers in deze contreien die nog aangroeit. Dit heeft te maken met het verschrikkelijke weer aan de Chileense kant. Zondag gaan we een ritje maken van 220 km naar El Chalten en daar kunnen we wandelen bij het Fitzroymassief. Natuurlijk voelen we ons zeer bevoorrecht. Net als veel Nederlanders hier. Het is wel de nationaliteit die het best vertegenwoordigd is.

In Buenos Aires is het hip om pas na 23.00 uur te eten, maar de meesten eten rond 20.00 uur. Hier meer naar het zuiden verschuift dat naar 21.00 uur. We gaan zo naar buiten voor een tochtje naar het dorp. Het is hier licht tot ca. 21.30 uur.

Fokke (en Danël) goede reis en medeleven voor Peter. En Geert we zouden jou ook wel eens willen volgen op Waarbenjijnu?

Hasta manana,
Greet

• 27 November 2010 - 10:09

Sven Lotso Fransen:

Leuk weer wat te horen van jullie maar kunnen jullie niet alvast wat meer foto's uploaden... eventueel via Picasa(of is de internet verbinding in Zuid-Amerika Rubbish.).. ben benieuwd en meer visueel ingesteld alvast bedankt. (of zijn er al meer foto's en kan ik ze niet vinden..

• 27 November 2010 - 11:08

Lars :

Dat ze daar om 10u al eten, ik begin dat meestal met met mijn ontbijt. Schitterende verhalen, zou graag de foto's willen zien van de leegheid en het Andes gebergte.

• 27 November 2010 - 13:52

De Zoons:

Aanrader om de mail even te bekijken. Ben op een interessante ontdekking gestuit en like we said we want more foto's ! if it's possible.

• 27 November 2010 - 13:55

Sven:

2608 mensen hebben jou dagboek bekeken vindt je dat niet eng en is dit geen inbreuk op je privacy?¿. Hasta mana dan maar. Ook al weet ik niet wat het betekent.

• 27 November 2010 - 15:41

Ans:

Hallo Harry en Greet,
    Ik geniet van jullie verslagen en ben een (klein)beetje jaloers, nee hoor, geweldig dat jullie het allemaal mee kunnen maken.
    Zevenheuvelen ging prima hoor Greet, appeltje eitje... Na Teutalauf is niets meer moeilijk. Maar daar in Nijmegen is het net een soort 4-mijl maar dan langer... Wel goed georganiseerd overigens, we hadden een leuke dag. Volgend jaar niet weer, ik geniet toch meer van de natuur als van de massa!
    Tot later

• 27 November 2010 - 21:50

Geke:

Harstikke leuk om jullie reisverslag te lezen. De 'verwondering' spat er van af.
    Het vriest hier 3 graden.

Veel plezier, Geke

• 30 November 2010 - 15:12

Geert:

Ik blijf blij van jullie verhalen. De verwondering komt over. Hier kun jij je ook verwonderen, maar dan wel met een andere kleur. Het is hier ook genieten van de winter. Op de gang is het stil: geen Fokke, geen N361, geen Greet ....... heerlijk om te werken.

• 01 December 2010 - 15:01

Geert:

Op jullie pagina staat onder de walvis een pinguin. Op dit moment worden wij in de stad verblijd met een pinguin met jong, ijsberen, sneeuwvos, walvisjes en een eskimo. Allemaal als ijsstandbeeld. Op dit moment is het koud en guur. Zij voelen zich er goed bij. Ik denk gewoon aan tummo, de techniek die Wim Hof, onze iceman, toepast. Over twee weken is het hier weer elf graden.

• 03 December 2010 - 13:31

Geert:

Jullie zijn nu echt met vakantie; al bijna een week niets meer gelezen. Timing is niet mijn sterkste punt, daarom Greet nu al van harte gefeliciteerd met je verjaardag, veel zon en reisplezier in het nieuwe jaar.
    Hier is het prachtig wit en zonnig. Daniel is op weg naar Kenia. Zo blijven de internationale verbindingen hier permanent open. Ik wens jullie een spetterende verjaardag. A la prochaine.